Lucruri mai putin stiute despre Sfanta Maria

Lucruri mai putin stiute despre Sfanta Maria

Ziua de 15 august este, in traditia populara, cea mai importanta pentru cinstirea Sfintei Maria. Cunoscuta oficial sub numele de "Adormirea Maicii Domnului", sau - popular, ca Sfanta Maria Mare, aceasta zi este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria, desi marturii despre existenta ei nu avem decat incepand din secolul al V-lea, cand cultul Maicii Domnului a inceput sa se dezvolte foarte mult.

 

 

Locul de origine al acestei sarbatori este Orasul Sfant, Ierusalim, unde s-a pastrat pana astazi, in apropierea Gradinii Ghetsimani, mormantul Maicii Domnului si biserica zidita pe acest mormant. In spatele mormantului exista icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, cunoscuta sub numele de Ierusalimitissa, la care pelerinii din intreaga lume se roaga si se inchina.

 

 

Biblia spune ca in aceasta zi, Sfanta Maria, simtindu-si aproape sfarsitul, s-a asezat pe pat, asteptand mutarea sa catre Imparatia Fiului ei, Iisus Hristos. Sfintii Apostoli au fost adusi la Ierusalim pe nori, printr-o minune, pentru a fi alaturi de Maica Domnului in acest moment. Doar Toma lipsea, ajungand la Ierusalim abia dupa trei zile, chiar dupa inmormantare. El i-a rugat pe Sfintii apostoli sa deschida mormantul, pentru a o vedea inca o data pe Maica Domnului. Apostolii au facut acest lucru, deschizand mormantul, dar au vazut ca acesta era gol. Asa si-au dat seama ca Sfanta Maria s-a inaltat la ceruri.


 

 


Asa cum se intampla in cazul tuturor sarbatorilor religioase, si sarbatoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, traditii si superstitii. Astfel, in aceasta zi, femeile maritate duc la biserica fructe, pentru a fi sfintite si impartite apoi credinciosilor. De asemenea, fetele nemaritate culeg flori din gradina, pe care le duc la biserica, asezandu-le la icoane. In modul acesta, se crede ca familiile lor vor fi protejate de boli si de necazuri. Femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului sa le ajute sa nasca copii sanatosi. In ziua de Sfanta Maria, ciobanii isi coboara turmele de oi de pe munte, semn ca anotimpul calduros este pe sfarsite.Traditia nu-i uita nici pe cei care au parasit aceasta lume, astfel ca in dimineata de 15 august se tamaiaza mormintele. Printre superstitiile legate de Sfanta Maria este interzis sa te scalzi in ape curgatoare si sa muncesti, altfel nu vei avea roade in gospodarie si animalele se vor imbolnavi. Pentru a te feri de ghinioane, nu trebuie sa speli rufe si nici sa inchizi usa casei pentru ca Fecioara Maria poate intra oricand in casa ta, aducand cu sine harul ei divin. Nu trebuie sa te certi cu nimeni in aceasta zi sfanta, in caz contrar vei avea ghinion tot restul anului. Printre superstitiile acestei sarbatori se resasesc si cele legate de foc. In multe sate romanesti nu se aprinde focul cu doua zile inainte. Se spune ca cei care gatesc in aceasta zi risca sa se imbolnaveasca, sau sa le ia foc casa. De asemenea, de Sfanta Maria se spune ca nu este bine sa mergi inapoi, intrucat atragi tristetea Maicii Domnului. Aceasta sarbatoare se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari. Oamenii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria: fetele de maritat pentru un "ursit" bun, femeile pentru temeiul gospodariei si sanatate, iar barbatii pentru recolte bogate.

 

 

Maria este unul dintre cele mai raspandite, dar si indragite prenume de fete din Romania, dar, totodata, si unul dintre cele mai controversate din religie, din punct de vedere al originii sale. Desi este purtat de Fecioara Maria, mama lui Isus Hristos, cei mai multi lingvisti sunt de parere ca numele provine din limba ebraica, de la cuvantul Maryam, care se traduce prin "picatura de mare" ori "stea de mare", "cea iubita" sau "cea indragita". Pentru orice fata este o binecuvantare sa poarte acest nume sfant, ce semnifica dragoste, ocrotire si smerenie.

Pentru cei mai multi dintre crestini nu trece nicio zi in care sa nu fi inaltat o rugaciune Maicii Domnului, de aceea, aceasta sarbatoare are o importanta aparte.

 

 

2,5 milioane de romani poarta acest nume sfant in diferite variante. In Romania, Maria este cel mai popular prenume de fata, semnificatia acestui nume fiind deosebita. Mariile au o personalitate sclipitoare, debordanta si sunt ambitioase, tandre si empatice. Sunt idealiste din fire, perfectioniste si in permanenta cu gandul la cei din jur, deosebit de sensibile si sociabile. Sunt femei orientate catre casa si familie, iar stabilitatea si armonia sunt foarte importante pentru ele si fac tot ce le sta in putinta pentru a le pastra. Acest nume este foarte popular nu numai la noi, ci peste tot in lume, fiind raspandit pe scara larga in Europa, cele doua Americi, in Australia, Africa si Asia. Realizarea pe plan personal este pe primul loc pentru Marii. Insa, odata realizate din punct de vedere personal, acestea vor cauta sa faca cariera in domeniul vanzarilor, turismului si calatoriilor. De asemenea, ar putea fi interesate de profesii legata de copii sau de oferirea sfaturilor – psiholog, pedagog, mediator – de profesii din domeniul publicitatii, marketingului, stiintelor exacte sau din domeniul tehnic.

 

 

In ultimul timp se pune intrebarea cand ar trebui sa-si sarbatoreasca onomastica cei ce poarta acest nume sfant. Unii spun ca ar trebui la 8 septembrie, la Nasterea Maicii Domnului, pentru ca la 15 august este ziua cand Maica Domnului a adormit. Altii sunt de parere ca ziua numelui ar trebui sarbatorita pe data de 15 august pentru ca este cea mai mare sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Un reprezentant al Bisericii Ortodoxe declara ca "cel mai mare praznic al Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului (15 August), cel in care sarbatorim trecerea Fecioarei Maria din această viata in viata vesnica, din aceasta lume in Imparata Cerurilor, din aceasta vale a plangerii in Fericirea cea nesfarsita." In acelasi timp, Nasterea Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din anul calendaricesc (care incepe la 1 septembrie), si are semnificatii adanci. Prin urmare, ambele zile vor fi prilej de sarbatoare, in care cei ce poarta numele sfant vor fi cinstiti si serbati cum se cuvine!

Taguri: