13 curiozitati despre misterul Halloween

13 curiozitati despre misterul Halloween

Cuvantul Halloween vine de la Hallowe'en, adica hallowed evening sau holy evening (seara sfintita sau seara sfanta).

In fiecare an, sarbatoarea de Halloween provoaca controverse si imparte opiniile oamenilor: majoritatea vede aceasta sarbatoare ca pe o distracțte inofensiva, in timp ce ceilalti spun ca marcheaza un vechi festival pagan si ca este o celebrare a fortelor oculte periculoase.

Halloween-ul de astazi este un mix cultural. Sarbatoarea de la 31 octombrie este o combinatie istorica a mai multor sarbatori din culturi si religii diferite. Vechile popoare celtice au sarbatorit Samhain, care marca sfarsitul sezonului de recoltare si celebra granita dintre lumea celor vii si a celor morti. Dupa ce Imperiul Roman a cucerit popoarele celtice, festivalurile lor din Feralia, care onorau trecerea mortilor si pe Zeita Pomona, zeita romana a fructelor si copacilor, au fost combinate cu Samhain. Sarbatoarea catolica din 1 noiembrie a Zilei Sfintilor, care ii sarbatoreste pe toti cei care au plecat la cer, contribuie, de asemenea, la istoria Halloweenului.

Care este istoria Sarbatorii de Halloween si cand s-a celebrat pentru prima data? Ce inseamna "Trick or Treat" (Pacalim sau Tratam)? De ce se scobesc dovlecii? Halloweenul, sarbatoare pagana sau romantica? Sunt intrebari si curiozitati la care vom raspunde in randurile urmatoare.

 

1) Halloween - Festival religios

Se crede ca 31 octombrie este un festival pagan antic asociat cu supranaturalul. De fapt, are conotatii religioase - desi nu exista o data clara cu privire la inceputurile sale. Unii spun ca "Hallowtide" a fost introdusa ca Ziua tuturor Sfintilor în secolul al VII-lea de catre Papa Bonifacio al IV lea, in timp ce altii sustin ca a fost creat în secolul al IX-lea de catre crestini pentru a comemora martirii si sfintii lor. In Marea Britanie medievala, "Halloween" a insemnat ajunul festivalului catolic "All Saints" sau "All-Hallows" (din engleza veche "Holy Man”) de la 1 noiembrie si a fost urmat de sarbatoarea tuturor sufletelor din 2 noiembrie.

 

2) Obiceiul sculptarii dovlecilor

Intr-o poveste traditionala celtica, un barbat pe nume Jack l-a pacalit pe Diavol, asa ca, după ce Jack a murit, Diavolul l-a facut sa cutreiera noaptea doar cu un carbune arzator pentru a-si lumina drumul. Doar ca, Jack a pus bucata de carbune intr-un nap cioplit, o leguma obisnuita acolo, devenind cunoscut sub numele de "Jack-o'-Lantern" (Lanterna lui Jack). Irlandezii si scotienii au sculptat propriile versiuni ale felinarului lui Jack cu fete infricosatoare pe care le-au asezat langa ferestre sau usi pentru a inspaimanta spiritele rele. Cand imigrantii irlandezi au adus traditia in Statele Unite ale Americii, dovleacul autohton a luat locul napului si a devenit, sub aceasta forma, Lanterna lui Jack.

 

3) Obiceiul "Trick or Treat"

Aceasta "joaca" denumita in traducere "Pacalim sau Tratam" s-a impus dupa anii '70. O mare parte din povestile moderne supranaturale din jurul Halloween-ului au fost inventate inca din secolul al XIX-lea. Colonistii scotieni si irlandezi au adus obiceiul "Mischief Night" in America de Nord, unde a devenit cunoscută sub numele de "Trick or Treat". "Mischief Night" este o noapte de vandalism, farse si nesocotire a legii, care dateaza de cateva secole si care a primit diverse nume: Devil's Night, Gate Night, Goosey Night, Moving Night, Cabbage Night sau Mat Night.

Copiii sau chiar adultii se costumeaza si pornesc din casa in casa, cerand "Trick or Treat". "Tratamentul” este reprezentat de obicei de dulciuri, desi in unele culturi se folosesc bani in schimb. "Trucul” se referă la o amenintare, care, in general nu se materializeaza, de a efectua rautati asupra proprietarilor daca nu se ofera nicio rasplata. Acest obicei, se practica in seara zilei de 31 octombrie. Unii proprietari de locuinte semnalează ca sunt dispusi sa ii "trateze" pe vizitatori, prin afisarea decoratiunilor specifice de Halloween, altii lasa pur si simplu dulciuri la intrarea casei, pentru ca cei care trec pe acolo sa se poata servi in mod liber.

 

4) Halloween nu a fost intotdeauna despre supranatural

Adevarul este ca nu exista dovezi scrise ca ziua de 31 octombrie a fost legata de supranatural in Anglia de dinainte de secolul al XIX-lea.

Povestile secrete ale fiintelor supranaturale, de la mituri antice pana la intrupari moderne, au fascinat dintotdeauna prin misterul lor, iar incepand cu secolul al XIX-lea, s-au transformat in personaje care aduc noptii de Halloween o aura si mai infricosatoare. Fiecare isi doreste sa aiba un aspect mai monstruos si mai de speriat, de aceea, personajele celebre ale acestei sarbatori sunt: fantomele, vampirii, vrajitoarele, mumiile, zombie, demonii, varcolacii.

 

5) Deghizarea si costumarea au fost odata modalitati de a se ascunde de fantome

Traditia deghizarii a luat nastere ca o modalitate a celticilor de a se ascunde de spiritele rele care se intorceau in aceasta perioada a anului. Oamenii purtau masti atunci cand isi paraseau locuintele dupa lasarea intunericului, astfel incat fantomele sa creada ca sunt spirite ca si ele. Pentru a tine fantomele la distanta din casele lor, oamenii plasau afara boluri cu mancare pentru a face fericite aceste spirite.

 

6) Sarbatoarea de Halloween nu a fost dintotdeauna infricosatoare

Ideea de Halloween ca festival al fortelor malefice supranaturale este o inventie complet moderna. Legendele urbane despre lamele de ras in mere si cianura in dulciuri, bantuirea de catre spirite nelinistite si folosirea zilei de 31 octombrie ca data a evenimentelor rele, reflecta "terorile" moderne.

 

7) Halloween - festival al mortilor

In Irlanda pre-crestină, data de 1 noiembrie a fost cunoscut sub numele de "Samhain" (Sfarsitul Verii), precum si sfarsitul anului agricol pastoral, cand se sacrificau bovine si se organizau adunari tribale. In secolul al XIX-lea, antropologul Sir James Frazer a popularizat ideea lui "Samhain" ca un vechi festival celtic al mortilor, cand ar fi avut loc ceremonii religioase pagane.

 

8) Rugaciuni, nu dovleci

In traditia catolica, organizarea de rugaciuni pentru cei morti, obiceiul de a bate clopotele bisericii si aprinderea lumanarilor si a tortelor la 1 noiembrie, se spune ca asigura legatura cu lumea spiritelor. De aici, s-au imprumutat anumite traditii care au fost preluate in ritualurile de Halloween.

 

9) Ce este un vechi obicei numit "Souling"?

Se spune ca, de Ziua tuturor mortilor, oamenii saraci ar fi batut pe la usi cerand mancare in schimbul rostirii unei rugaciuni pentru rudele moarte ale casei.

Obiceiurile populare de Halloween din Anglia includeau aceasta traditie, cand grupuri de adulti, si mai tarziu copii, care purtau costume specifice vizitau case mari pentru a colinda, cum se spune la noi, mai exact pentru a canta in scopul de a strange bani si mancare. In unele zone din nordul Angliei, prajituri speciale erau coapte si lasate in curtile bisericilor drept ofrande pentru cei morti.

 

10) Halloween si focurile de artificii

Practica de a aprinde focuri mari datează din radacinile Halloweenului in festivalul de la Samhain, care sarbatorea sfarsitul verii si inceputul sezonului intunecat, cand ziua se micsoreaza si noaptea creste. In ajunul Samhainului, tinerii aveau sa mearga din casa in casa, cerand mancare si surcele pentru incendiile Samhain. A doua zi, ziua traditionala a lui Samhain, 1 noiembrie, oamenii isi stingeau focurile de vatra si se adunau pentru a aprinde focuri mari pe varfurile dealurilor sacre, ca ofrande aduse zeilor.

 

11) De secole, pisicile fac parte din istoria Halloween-ului

In timpul festivalului celtic antic din Samhain, preotii foloseau pisicile ca parte a unui ritual, pentru a incerca sa prezice viitorul.

 

12) Halloween-ul a fost candva romantic

Divinitati ale dragostei au fost foarte apreciate in Anglia si Scotia, ca urmare a popularitatii poemului lui Robert Burn, Halloween, din vremurile victoriene. O divinitate amoroasa mentionata in acest poem face parte dintr-o scena in care arunca alune in foc, spunand: "una pentru mine, una pentru tine". Daca aluna ardea usor si apoi iesea, acest lucru indica o viata lunga si armonioasa impreuna, daca, in schimb exploda, era un semn al problemelor de cuplu.

Alte obiceiuri romantice includ coacerea prajiturilor de Halloween cu un inel si un ghimp in interior. Evident, cine nimerea felia cu inelul urma sa aiba noroc in dragoste, iar ghimpul aducea nefericire.

 

13) Obiceiul de a decora cu negru si portocaliu pentru Halloween are sens

Portocaliul se regaseste in culoarea frunzelor schimbatoare de toamna si este un simbol al fortei si al rezistentei, in timp ce negrul este de obicei culoarea mortii. Celticii ar fi fost primii oameni care au folosit aceasta combinatie de culori pentru a castiga forta pentru iarna lunga care urma si pentru a sarbatori sufletul celor morti in timpul ceremoniei de Samhain.

 

In familiile din Romania, exista numeroase moduri de a sarbatori Halloween-ul, de la scobirea dovlecilor sau vizionarea unor filme de groaza, la costumarea in personaje infricosatoare. Noi iti propunem un mod mai placut de a petrece aceasta sarbatoare: alege-ti produsele preferate de la Roxanne's si achizitioneaza-le la preturi infricosator de mici!

Taguri: