1 Aprilie - Ziua bunei dispozitii

1 Aprilie - Ziua bunei dispozitii

Se pare că această zi plină de farse își are originea în schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În calendarul iulian, ziua Anului Nou era sărbătorită în jurul datei de 1 aprilie. După trecerea la calendarul gregorian, oamenii au avut probleme în a se obișnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie, iar cei care au continuat să sărbătorească Anul Nou pe 1 aprilie au fost numiţi “nebuni de aprilie”.


1 Aprilie în lume

In Anglia, cel păcălit este numit "noddy" și trebuie să umble, timp de două zile, cu o coadă atașată pantalonilor sau fustei. În Scoția, păcălitului i se spune "April qowk" sau "April cuckoo"(cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vestește venirea primăverii.

În Franța, Belgia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Canada, cel care cade victimă unei păcăleli este numit “poisson d' Avril”, “pesce d’aprile”, “aprilvis” (pește de aprilie). El este obligat, conform tradiției, să poarte pe spate, întreaga zi, o hârtie în formă de pește. Explicația este aceea că, în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele parasește semnul zodiacal al peștilor.

În Danemarca, această zi este întâlnită sub numele „Maj-Kat” și este recunoscută ca fiind o zi a glumelor.

În Japonia, la 1 aprilie se sărbătorește “Ziua păpuşilor”, sau “Ziua bucuriei celor mici”, cărora li se oferă în dar păpuşi.


Superstițiile zilei de 1 aprilie

Se spune din bătrâni că farsele trebuie făcute în prima parte a zilei, până la prânz, altfel, păcăliciul ar putea avea ghinion toată ziua. Totodată, se spune că dacă o fată frumoasă reușește să păcălească un bărbat neînsurat, acesta trebuie să o ia de nevastă :) O altă superstiție este legată de căsătoriile din această zi, care nu sunt recomandate, deoarece se pare că bărbatul ar urma să fie toată viața sub papucul nevestei.

Cei născuți în această zi se spune ca vor fi norocoși, dar nu li se recomandă să joace la jocuri de noroc.

Cei care nu știu de glumă și se supără pentru o farsă  facută pe 1 aprilie, se spune că vor fi urmariți de ghinion tot anul.


1 aprilie în presă

De-a lungul anilor, presa internațională a marcat ziua de 1 aprilie prin farse care, după caz, au fost apreciate sau nu de către cititori. Ziare, posturi de radio şi de televiziune şi numeroase site-uri participă la tradiţia de 1 aprilie, publicând ştiri false, care au înşelat de multe ori publicul. Iată câteva exemple care au declanșat reacții de toate felurile:

Revista “New Mexicans for Science and Reason” publica în 1998 un articol în care anunța că autorităţile statului american Alabama intenţionau să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14159 (pe care o consideră “necreştină”) în 3,0, care ar fi fost “conformă cu Biblia”. Articolul a ajuns pe Internet şi a stârnit un val de protest în întreaga lume. Articolul, conceput că o parodie, a fost scris de fizicianul Mark Boslough.

O farsă oficială a fost jucată de primăria oraşului Koln (Germania), în 1993, celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, căreia dacă nu i se conformează, vor fi amendaţi. Gardienii spuneau că legea impune o viteză de alergare de 6 km/h, nici mai mult, nici mai puţin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veveriţele din parc, aflate în perioada împerecherii.

La 1 aprilie 1983, agenţia de ştiri Associated Press anunţa că profesorul de istorie Joseph Boskin de la Universitatea din Boston a reuşit să stabilească originea “Zilei bufonului”. El afirma că bufonul Kugel de la curtea împăratului Constantin s-a lăudat că ar putea conduce Imperiul Roman la fel de bine ca stăpânul sau. Acestuia i-a plăcut ideea şi i-a permis măscăriciului să se aşeze la cârma ţării o zi pe an, de 1 aprilie. Bufonul a decretat ca în acea zi să fie acceptate doar lucrurile absurde, dând astfel naştere tradiţiei păcălelilor. Difuzată de o agenţie de presă serioasă, ştirea a fost preluată de toată media americană. Reporterul care-l intervievase pe profesorul Boskin a aflat, o dată cu toţi cititorii, că a fost păcălit, după ce Universitatea din Boston a dat un comunicat de presă prin care îşi cerea scuze pentru glumă.

BBC a anunţat în 1980 că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic. Motivaţia era una foarte credibilă: tehnologia digitală este mult mai precisă decât vechiul sistem de rotiţe. Informaţia a stârnit indignarea opiniei publice britanice, o mulţime de cetăţeni exprimându-şi protestul în legătură cu acest proiect revoluţionar.

În 1962, postul de televiziune din Suedia emitea alb-negru. La 1 aprilie, şeful departamentului tehnic a anunțat la ştiri că, mulțumită unei noi tehnologii, toţi telespectatorii îşi vor putea transforma rapid şi uşor televizoarele alb-negru în unele color. Tot ce era necesar ca aceştia să facă era să pună o folie de plastic colorat peste micul ecran! Sute de mii de oameni l-au crezut pe expert şi şi-au “colorat” aparatele cu nailon, dar transmisiile cu adevărat color au început în Suedia la 1 aprilie 1970.

Și la noi în țară, în 2007 a apărut o știre falsă pe pagina de facebook a M.A.I. care anunța că în Romania se va reintroduce obligativitatea stagiului militar, iar "tinerii între 20 și 35 de ani vor primi toate detaliile”.

Printre farsele sub formă de știri care au primit aprecierea publicului sunt și “lansarea burgerului pentru stângaci la Burger King (1 aprilie 1998), “documentarul BBC despre pinguinii zburători (1 aprilie 2008), “lansarea scaunului pentru câini de la IKEA” (1 aprilie 2011), parfumul lansat de Arsenal Londra care combină mirosul uleiului de masaj cu cel al gazonului proaspăt tăiat şi al scaunelor de piele din loja oficială, precum și cu aroma produselor de păr folosite de fotbalişti.

 

Este de aşteptat ca şi anul acesta April’s Fool să vină cu farse şi scenarii în presă, care mai de care mai elaborate, dar care au şi un iz de credibilitate.


Oricum ar fi, ziua de 1 aprilie stârnește zâmbete și aduce voie bună.

 

So, keep calm and enjoy your life!

Taguri: