5 pasi simpli in alegerea celei mai calitative bijuterii din argint

5 pasi simpli in alegerea celei mai calitative bijuterii din argint

Stiti ca iubim ceea ce facem si ca ne place sa va dezvaluim povestile din spatele produselor noastre. Obisnuim sa ne documentam serios despre propria istorie a fiecarei bijuterii, la fel si despre mestesugul prelucrarii sale.


In acest articol, Roxana Muntean, fondator Roxanne’s Jewellery, va va indruma sa alegeti cele mai calitative bijuterii din argint.

 

 

5 pasi simpli va vor putea ghida si simplifica aceasta alegere:

Inainte de a enumera acesti pasi, cred ca este necesar sa stiti in ce proportie este prezent argintul in materialul numit generic argint si care este cel mai potrivit argint din industria bijuteriilor. Ei bine, argintul pur este compus din argint in proportie de 99,9% argint, restul fiind un continut redus de alte metale, cum ar fi cuprul. Argintul pur nu este indicat pentru prelucrare si se foloseste cu precadere pt lingouri si monede. Sterling Silver, pe de alta parte, este alcatuit din argint 92,5%, restul fiind cupru. Acesta este motivul pentru care Sterling Silver este cunoscut sub numele de 925 Sterling Silver sau doar Argint 925.

Motivul pentru care argintul trebuie combinat cu alte metale este faptul ca este foarte moale si maleabil si, de aceea, este foarte dificil sa se realizeze modele deosebite din acest material.  Un pic de duritate trebuie introdusa prin adaugarea altor aliaje, cum ar fi cuprul. De aceea, bijutierii sunt capabili sa realizeze cele mai complexe modele cu argintul 925. Acest standard este unanim acceptat la nivel mondial. Exista si argint mai slab calitativ care contine o cantitate mai mare de aliaj in compozitia sa, dar nu este recomandat daca va doriti o bijuterie din argint de calitate premium (exista pe piata bijuterii lucrate cu argint 916, 875, 800 sau 750 care sunt de evitat).

 

1. Asadar, primul pas in a identifica o bijuterie ca fiind pretioasa, este inspectarea ei si identificarea titlului 925, amprentata in general pe partea mai mare a bijuteriei respective. Daca bijuteria este extrem de fina, cu o greutate sub 2 grame sau cu model deosebit, batut in pietre, acesta poate lipsi din motive tehnice. Alaturi de acest marcaj, ar trebui identificate marca producatorului si marca de responsabilitate a comerciantului, in aceleasi conditii. 

2. In Romania, bijuteriile de argint trebuie sa contina atestarea si marcarea ANPC, sectia de Metale Pretioase. Prin urmare, ar fi bine sa va informati daca magazinul de la care cumparati produsul beneficiaza de autorizatie pentru vanzarea de obiecte din metale pretioase si pietre pretioase. De exemplu, la Roxanne’s toate certificarile sunt la vedere, publicate pe site. 

3. In alta ordine de idei, cand achizitionati o bijuterie de argint, ea trebuie insotita obligatoriu de certificatele de calitate si autenticitate de la furnizor si comerciant, care trebuie sa contina detalii corecte, precise si complete referitoare la produsul cumparat (tilul metalului sau natura pietrelor). 

4. Ce ar trebui sa mai stiti este faptul ca placarea bijuteriilor din argint cu rodiu, le aduce acestora, pe langa un plus de stralucire, o calitate superioara. Rodiul face parte din grupa de metale a platinei, fiind un metal nobil extrem de rar (se gaseste in cantitati foarte mici pe planeta) ceea ce il face cel mai scump metal pretios din lume. Uluitor, pretul sau este aproximativ de 6 ori mai mare decat cel al aurului. Asadar, o bijuterie din argint placata cu rodiu va fi mai valoroasa decat una neplacata. 

5. Nu in ultimul rand, calitatea unei bijuterii din argint este data si de calitatea pietrelor care o decoreaza. In general, cele mai apreciate pietre pentru aceasta categorie de bijuterii sunt Cristalele Swarovski, cristalele de Cubic Zirconia si pietrele naturale. 

Cristalul Swarovski este considerat, la nivel mondial, un cristal calitativ prelucrat mecanic, intr-o larga varietate de forme si culori, cu un efect deosebit de stralucire datorita multiplelor fatete care capteaza lumina si o reflecta in mod atractiv. 

Piatra de cubic zirconia (CZ), este un material foarte asemanator diamantului din punct de vedere vizual, al claritatii, durabilitatii, densitatii si greutatii. Poate fi fatetata astfel incat sa ajunga la stralucirea unui diamant, diferentele fiind greu de observat la prima vedere. In plus, poate fi obtinuta intr-o varietate larga de culori, ceea ce confera o intreaga paleta de optiuni originale. 

Piatra Semipretioasa a fost intotdeauna obiect de fascinatie deoarece ascunde in ea energii telurice si cosmice, care, odata iesite la lumina, radiaza in jur energie pozitiva care se va revarsa asupra voastra. 

Asadar, daca veti tine cont de aceste 5 puncte atunci cand va veti hotari sa achizitionati o bijuterie din argint de calitate, nu veti da gres, cu siguranta si va veti putea bucura de ea pt mult timp. Asta daca veti sti sa aveti grija de ea, dar acest aspect este un subiect in sine, despre care-l vom aborda cu alta ocazie.

Pana atunci, va doresc sa va bucurati in fiecare zi de sentimentul de a fi VOI, UNICE, IREPETABILE!

Pe curand!

Taguri: